Az Adidas megmenti az óceánokat?

Az Adidas, karöltve a Parley for the Oceans-zel karöltve létrehozott egy cipőt, ami tengeri hulladékból készül. Egészen pontosan műanyag palackokból, és egy pár cipő elkészültéhez 11 palackot használnak fel.

Amikor először bejelentették ezt a projektet még múlt év első felében, elég mérges lettem rájuk. Azt mondták, csak 7000 párat fognak belőle készíteni – azaz összesen 77.000 palacktól szabadítják meg az óceánt, ami, lássuk be, édeskevés. Elsőre nagyon divatmozgalomnak tűnt: lovagoljuk meg a zöldhullámot, hogy több bevételünk legyen!

Aztán ősszel azt mondták, arra kötelezik magukat, hogy 2017 végéig egy millió pár cipőt készítsenek, és azért a 11.000.000 palack már egy fokkal jobban hangzik! Emellett szerződést kötöttek a szupernépszerű Real Madrid és a Bayern München focicsapatokkal is, akiknek szintén óceáni hulladékból fognak mezeket gyártani. A csapatok persze boldogan reklámozzák az együttműködést, felhívják a figyelmet az óceánok védelmére – ez mind tök jó!

shoe-parley-world-oceans-day-plastic-cyrill-gutsch-adidas-trainer-fashion-design_dezeen_936_3
Mindemellett nekem bejön a cipő dizájnja.

Azonban továbbra is több kérdés merül fel az egésszel kapcsolatban:

Hogyan lesz a palackból cipő? A gyártási folyamatról nem beszél az Adidas, csak azt mondja, “egy új technológia” segítségével. Azonban ilyenkor mindig megvan annak a veszélye, hogy a gyártási technológia környezetszennyezőbb, mint az a vízben úszkáló 11 palack.

Mi lesz a többi termékükkel? Egy kollekciójuk – egy pár cipő meg kétféle focimez – környezetvédő, de a többi százhoz még mindig rengeteg műcuccot kell legyártani.

Pont a lényeget tévesztik szem elől: hulladékból hulladékot termelnek. Hiszen előbb-utóbb a csinos kis cipők és mezek is a kukában végzik, és ugyanúgy nem fognak lebomlani, mint palack-elődjük. Ráadásul továbbra is arra bátorítják az embereket, hogy vegyenek új cuccokat, még több cuccot. (És remélem, hogy azt már hozzá sem kell tennem, hogy ez az új technológia nem azt jelenti, hogy mostantól szabadon teledobálhatjuk palackokkal a tengert, mert az Adidas majd úgyis cipőt csinál belőlük…)

Persze nem elvárható egy multicégtől, hogy azt az üzenetet közvetítve a vásárlói felé, hogy “vásároljatok kevesebbet”. De talán hasznosabb lenne strapabíróbb cipőket készíteni, amik nem csak 800, hanem 8000km-ig bírják ki a lábon. Vagy arra bíztatni az embereket, hogy terepfussanak, így a természetben is lehetnek, és a cipő is tovább bírja. A focisták megtehetnék, hogy nem vesznek minden meccsre vadiúj mezt, hanem kimossák néha a régi büdöset is. És persze azért jó lenne, ha ezentúl minden ruha gyártásához hulladékot használnánk fel. És amíg azok a ruhák elkopnak, kitaláljuk, hogyan lehet a műanyagot eltüntetni a Föld felszínéről.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *